Pedagogen Park – en cykelvänlig arbetsplats i Mölndal

2016-03-10

En kall och blåsig dag i början av mars träffar vi Jannicke Claeson, marknadskoordinator och kommunikatör på Aspelin-Ramm Fastigheter AB, den hyresvärd som äger och förvaltar området Pedagogen Park i Mölndal. Trots kylan står det en hel del cyklar i cykelstället och Jannicke berättar varför Pedagogen Park är med i projektet och hur man arbetar för att bli en av Mölndals cykelvänligaste arbetsplatser.

 

Hej Jannicke! Berätta – vad är Pedagogen Park?

Pedagogen Park är ett företagscenter som huserar omkring 40 olika verksamheter, allt från Svenska kyrkan och skolverksamhet till Folktandvården, IT-bolag och bank. Det finns ungefär 700 verksamma i området, som står inför en stor omvandling. Det ska byggas en helt ny stadsdel i området med runt 1000 nya bostäder inom de kommande åren. Den nya stadsdelen kommer innefatta både radhus, lägenheter, äldreboende, förskola, kontor och handel. I planeringen av området är det stort fokus på natur och hållbarhet och det ska vara enkelt att röra sig inom, till och från området både till fots, med cykel och med kollektivtrafik. Här fanns tidigare lärarhögskolan, men för ett antal år sedan tog Aspelin-Ramm över fastigheterna.

Området lockar många verksamheter då det redan finns mycket på plats. Vi satsar mycket på hälsa och hållbart resande och ordnar flera aktiviteter för hyresgästerna, bland annat gratis träning med löpcoach varje vecka. Vi utvecklar hela tiden cykelmöjligheterna med bland annat information, nya cykelparkeringar och dusch för alla hyresgäster.

 

På vilka andra sätt är ni cykelvänliga?

Vi har lättillgänglig information på hemsidan med en karta över alla cykelparkeringar, en cykelpump vid entrén och vi försöker engagera medarbetarna på olika sätt. Bland annat deltar vi i Hållbarhetsveckan i Mölndal, då de som tar sig på ett nytt sätt till jobbet tre dagar under veckan kan vinna fina träningsrelaterade priser, förra året var det en ny cykel. Vi gör regelbundet resvaneundersökningar och räknar cyklar i cykelställen. Vi tar in synpunkter från hyresgästerna och förbättrar hela tiden där behov finns.

 

Varför ville ni delta i Cykelvänlig arbetsplats?

Cykelvänlig arbetsplats är ett väldigt bra projekt där vi kan hämta inspiration från andra utan att behöva uppfinna allting själva. Vi värnar om våra anställda och det bidrar förstås till vår profil – vi ser oss själva som cykelvänliga. Vi är engagerade i hållbart resande i stort, bland annat deltar vi i ett företagsnätverk för hållbart resande som drivs av Mölndals stad. Pedagogen Park har också ett väldigt bra läge och det är roligt att arrangera aktiviteter som kan bidra till god hälsa.

 

Har du några tips till andra arbetsplatser som vill bli cykelvänliga?

Det är jättebra att delta i nätverk, såsom Cykelvänlig arbetsplats. Där kan man få tips till förbättringar. Ge de anställda möjlighet att kunna påverka. Kombinera helst cykel-infon med information om andra hållbara resesätt, till exempel realtidsskyltar med busstider. Var ett föredöme!

Tidigare nyheter

Vinnare i Cykelvänlig arbetsplats 2020

2021-02-24

Totalt har 138 arbetsplatser i 19 kommuner deltagit i tävlingen 2020 och kämpat om titlarna Årets cykelvänligaste arbetsplats, Årets raket och Årets nykomling. Det finns mängder med cykelvänliga arbetsplatser i Västsverige, men bäst för cyklister år 2020 är Centrum för…

Cykelvänlig arbetsplats år 2020 avslutat.

2021-01-05

Nu är Cykelvänlig arbetsplats slut för i år, men lugn, vi kör såklart en ny omgång under år 2021. Vinnare i de tre kategorierna kommer presenteras här på hemsidan under februari månad, och såklart synas brett i sociala medier. Fortsätt…

Nyhetsbrev 2 – Cykelvänlig arbetsplats 2020

2020-11-30

Årets andra nyhetsbrev är här, även det lite försenat och påverkat av den pandemi som inte verkar vilja ge med sig. I nyhetsbrevet bjuds det bl.a. på inspiration till träningspass för pendlingscyklisten, information om hur Coronapandemin påverkat cyklingen och tips…

Nyhetsbrev 1 – Cykelvänlig arbetsplats 2020

2020-06-10

Välkomna till årets första nyhetsbrev. Lite försenat, och starkt påverkat av ett visst virus, precis som det mesta i samhället idag. I detta nyhetsbrev bjuds det bland annat på inspirerande möjligheter i virusets spår, erbjudande på deltagande i Göteborgsgirot och…

Vinnare i Cykelvänlig arbetsplats 2019 utsedda!

2020-01-31

Västsveriges cykelvänligaste arbetsplats år 2019 är CPAC Systems i Mölndal som för tredje gången nu tar hem titeln. De fortsätter prioritera cykling och att ligga i framkant samt är en stor inspiration för andra företag. Utmärkelsen årets raket delas i år…

Nyhetsbrev 4 – Cykelvänlig arbetsplats 2019

2019-12-06

I årets sista nyhetsbrev kan du bl.a. läsa om hur WSP i Halmstad arbetar för att vara cykelvänliga, hur vi i väst tänker kring resor och beteende idag och i framtiden, och om vilka böcker som kan passa att läsa…

Nyhetsbrev 3 – Cykelvänlig arbetsplats 2019

2019-09-30

Välkomna tillbaka till jobb, rutiner och en höst full av cykling! I årets tredje nyhetsbrev kommer ni bl.a. kunna läsa om arbetet med cykling på Botaniska Trädgården i Göteborg, om att elcykeln ersätter bilen, och om hur fler kan börja…

Nyhetsbrev 2 – Cykelvänlig arbetsplats 2019

2019-06-19

Välkomna till Cykelvänlig arbetsplats andra nyhetsbrev 2019. Sommaren är på intåg och det finns inga ursäkter till att inte cykla! I detta nyhetsbrev kommer ni bl.a. att kunna läsa om vad som händer på arbetsplatser i Kungsbacka och Borås, samt…

Nyhetsbrev 1 – Cykelvänlig arbetsplats 2019

2019-04-17

Välkomna till Cykelvänlig arbetsplats första nyhetsbrev! Under 2019 testar Cykelvänlig arbetsplats ett nytt koncept där det regelbundet kommer ut nyhetsbrev med aktuella nyheter på temat cykling, goda exempel från deltagande kommuner och arbetsplatser och mycket mer. Mycket nöje! Ju fler…