Fokus på cykelfrågor för AstraZeneca

AstraZeneca i Mölndal startade förra året ett initiativ som går under namnet SmartMover. Syftet har varit att underlätta och inspirera medarbetare att resa hållbart. Just detta kvartal har fokus legat på cykelfrågor där de bl.a. har infört lånecyklar som varit väldigt populärt.

-Särskilt ellådcykeln och den vanliga elcykeln har varit extra populära att låna, säger Helena Hedlund och Marie Anderson på AstraZeneca.

Förutom dessa två cyklar finns även en vikcykel och en cykelkärra med tillhörande cykel som kan lånas hem.

AstraZeneca leasar cyklarna av ett företag och utlåningen varar i sammalagt sex månader för att sedan utvärderas. På arbetsplatsen finns också ett cykelgarage inomhus med plats för ca 150 cyklar som erbjuder laddplatser för elcyklar, cykelpump och verktyg. Utomhus finns det ca 450 cykelparkeringarna runt om hela anläggningen och det finns även en cykelparkering för besökare precis intill huvudentrén. Vidare berättar Helena och Marie att de har ett cykelnätverk på företaget där de samlar in synpunkter från anställda, samt cykelinspiratörer.

-Det är upplyftande att besöka företag som arbetar för att underlätta för medarbetare att cykla till jobbet, säger Emma Sjögren, projektledare hållbart resande i Mölndals Stad.